Skovflåter og tæger

skovflåt og tægeFakta om skovflåter, sygdomme, hvor den trives og hvordan du kan fjerne en skovflåt

Hvad er en skovflåt

En skovflåt er en lille 8 benet mide, der kan minde lidt om en lille edderkop. Det særlige ved denne mide er, at den lever af at suge blod fra andre dyr og mennesker. Den udvikler sig fra at være en larve til en nymfe og sidst en voksen mide, der ikke bliver større end godt 3-4 mm og lever i ca. 3-5 år. Den vokser ved at suge sig et måltid blod fra andre dyr eller mennesker og kan her overføre flere forskellige sygdomme via sit spyt. Man ved ikke med sikkerhed hvor hurtigt smitten overføres, men det skønnes at der som regel går flere timer.

Hvor findes skovflåter

Skovflåten trives hvor der er fugtig jord og tilstrækkeligt med skygge. De findes ofte i skovområder med tæt beplantning, men er også at finde i din have. Højsæsonen for skovflåter i Danmark er fra maj til oktober måned. Når de er aktive, sidder de gerne i det høje græs og venter på sit offer. Skovflåten tiltrækkes af varme kroppe som eksempelvis dyr og mennesker. Har du fået en skovflåt på dig, kan du som regel finde den i armhulen, skridtet eller andre varme steder på kroppen.

Sygdomme skovflåter kan overføre

skovflåtSkovflåter kan være inficerede med borrelia bakterier, som kan overføres til både mennesker og andre dyr. Skovflåten smittes med borrelia fra hjortevildt og gnavere. Undersøgelser har vist, at en lille procentdel af skovflåterne i Danmark er inficerede, så derfor skal du selvfølgelig være opmærksom.
Det kan være svært at opdage de små mider, men de karakteristiske tegn er et rødt og ringformet hududslæt omkring biddet (der kan dog gå helt op til 4 uger, før der viser sig tegn på hududslæt). Får de lov til at sidde i længere tid, vokser skovflåten sig større, da bagkroppen fyldes med blod.
Andre symptomer på borrelia er influenza lignende hovedpine, ledsmerter, feber, nakkestivhed og træthed. Har du mistanke om at du er smittet med borrelia infektion, skal du søge lægehjælp, så du hurtigt kan komme i behandling med antibiotika.
Skovflåten kan også overføre sygdommen TBE (Centraleuropæisk hjernebetændelse), som dog sjældent ses i Danmark. TBE er en virus sygdom opdelt i to faser, hvor man i første fase har influenza lignende symptomer og i sidste fase går det i nervesystemet og kan forårsage hjernebetændelse.

Hvordan fjerner man en skovflåt

Hvis du har opdaget en skovflåt på din hud, skal du fjerne den med det samme, så du mindsker faren for at blive smittet med sygdomme.
Når du fjerner skovflåten, er det vigtigt at få hele dyret med – både krop, kæber og mundparti. Da den vil bide sig godt fast i din hud, for at suge blod, kan det være svært at få kæber og mundparti med. Kæberne har nemlig modhager, som gør modstand når man trækker i kroppen. Kæberne er det vigtigste at få ud, da det er via spyttet den overfører sygdomme.
Der findes mange forskellige råd til hvordan man fjerner en skovflåt, fra at kilde den på bagkroppen med husholdningssprit og en vatpind, indtil den falder af, til at smøre den ind i margarine, så den kvæles.
Vi har gode erfaringer med at anvende en Trix tang, som er hurtig, nem og effektiv. Det er en slag udviklet pincet med et hoved formet som en løkke (lavet af en lille stærk tråd). Den betjenes let ved et tryk på enden, hvorved løkken kommer frem. Løkken kan nu føres rundt om hele skovflåten, sørg for at komme helt ned til huden, så du får kæberne med og stram så løkken omkring. Ved et let drej på 360 grader, har man nu vredet den fri og skovflåten er fanget i løkken. Trix skovflåt fjerner findes i to varianter – en til dyr og en til mennesker.

Forskellen på skovflåt og tæge

tægeEn tæge ligner en slags bille, har seks ben og er et insekt og ikke en mide, som skovflåten.
Tægen bider som regel ikke og gør sjældent dyr eller mennesker noget.

De lever af planter og i Danmark har vi knap 500 forskellige arter. Nogle af dem kaldes stink-tæger, da de når de bliver skræmt, afgiver en meget grim lugt, som forsvar. Tægerne fortrækker at leve i vådområder ved vandløb.

Tæger og skovflåter forveksles ofte, men ved at tælle benene, kan du kende forskel på de to.


2 Kommentarer til “Skovflåter og tæger

  1. Min kanin løber ude om sommeren og bliver ind i mellem bidt af skovflåter. Jeg har altid bare ladet dem sidde til de selv faldt af og altså ikke brugt så meget tid på at fjerne dem.

  2. For nogle år siden blev jeg bidt af en skovflåt, men opdagede det ikke før næste morgen. Mærket efter bidet var ikke ret stort, men jeg søgte læge og blev indlagt på hospital og havde mange smerter i hoved og krop, kunne ikke sove. Jeg fik antibiotika og var indlagt i 14 dage.

Skriv en kommentar

E-mail og webside er valgfri.

Dog skal du indtaste din email hvis du ønsker besked, når nogen svarer på din kommentar.

4 × 2 =