Dårlig mave – Få ikke ferien spoleret

dårlig mave få ikke ferien spoleretTuristmave – få ikke ferien spoleret af dårlig mave

Solen skinner fra en skyfri himmel, havet lokker med endnu en herlig dukkert, og du sidder på toilettet med dårlig mave. Ikke ligefrem et billede på den perfekte ferie, men sådan ser virkeligheden desværre ud for rigtig mange rejsende. Især når ferien tilbringes under sydlige himmelstrøg. Der er heldigvis meget man selv kan gøre for at forebygge dårlig mave.

Danskerne er vilde med at rejse, især sydpå. Næsten to millioner rejser bliver det, ifølge Danmarks Statistik, til i løbet af et år. Lande der indgår i opgørelsen er Spanien, Italien, Grækenland, Frankrig, Portugal, Kroatien, Malta, Tyrkiet, Bulgarien og Egypten.

Pas på bakterierne når du er på ferie

På udlandsrejser er det ikke kun bakterier fra mad og drikke man skal være opmærksom på. Også bakterier fra havvand og svømmebassinet er ofte fremmede for os, og det kan føre til let diarré, hvor flere af de dyrebare feriedage ender med at blive tilbragt på potten frem for ved poolen. I Egypten er tilstanden så udbredt og almindelig blandt turisterne, at man ligefrem har flere meget rammende tilnavne. For eksempel “Faraos hævn” eller “Cairo-quickstep”.

Diarré er den hyppigste sygdom når man rejser, og kan skyldes både bakterier, virus og parasitter. Smitten sker typisk gennem vand, mad og drikke, der ikke er rent.

Men man kan sikre ferien og forebygge allerede hjemmefra ved at indtage mælkesyrebakterier, der fås i kapselform. Idoform, der kan købes i håndkøb på Apoteket og i Matas, indeholder mælkesyrebakterier, der bidrager til at holde tarmfloraen i en sund balance, så man ikke så nemt bliver et offer for turistmave.

Gode tips til at undgå turistmave

  • Start med mælkesyrebakterier, fx Idoform, et par dage før rejsen
  • Sørg for at maden er gennemstegt eller kogt
  • Kog vandet inden det bruges
  • Spis skrællede frugter
  • Lad være med at drikke vand fra vandhaner, drik hellere vand på flaske
  • Undlad isterninger i drinks
  • Undgå hjemmelavet is, køb i stedet for fabriksfremstillede is
  • Spis ikke salater med mayonnaise og rå æggeblommer, rå grøntsager (for eksempel salat) og rå skaldyr.

Skriv en kommentar

E-mail og webside er valgfri.

Dog skal du indtaste din email hvis du ønsker besked, når nogen svarer på din kommentar.

four × four =