Derfor skal du interessere dig for din stemme!

Stemmen. Hvordan bruger du din stemme - Stemmetræning

De fleste mennesker tænker sjældent over deres stemme, før den svigter dem. Men det er en god ide, at være bevidst om din stemme – for den har stor betydning for vores kommunikation og opfattelse af hinanden.

Vidste du, at når du taler til en forsamling eller et publikum, har under 10% af tilhørerne fokus på de ord, du siger. Resten er fokuseret på din stemmes intonation og klang og dit kropssprog.

Mange er ikke klar over, hvor stor indflydelse deres stemme har på deres fremtoning.

“I dit professionelle virke kan det have meget stor betydning, at der er overensstemmelse mellem den du er, det ansvar du har, og den måde din stemme lyder på,” forklarer Stemmetræner Klaus Møller, der gennem de sidste 25 år har undervist erhvervsfolk, politikere, studieværter og skuespiller i stemmebrug og performance.

Sådan her har du ikke lyst til at lyde

Der findes en del stemmekvaliteter, som man skal prøve at undgå.

“Ingen har fx lyst til at blive kendt som hende med den skarpe, gennemtrængende skærebrænderstemme, som irriterer øret grænseløst. Eller som ham med den alt for lyse knirkende stemme, der lyder som om, han ikke har lyst til at udtale sig,” siger Klaus Møller.

Den nasale stemme er også en stemme, som vi gerne vil undgå. Den nasale stemme får os nemlig til at lyde lidt mindre “begavede”. Så selv om du rent faktisk siger noget klogt, kan nasalitet gøre, at tilhørerne opfatter dig, og det du siger, som dumt og ubegavet.

Det samme er tilfældet med et alt for højt eller alt for dybt toneleje, som ofte kommer til at virke lidt komisk på dem, der lytter.

Hvis man hele tiden taler for kraftigt, så er man sådan én, der er “bralrende”. Og hvis man taler svagt og med luft på stemmen, kommer man til at virke omklamrende.

Ifølge Klaus Møller giver det derfor rigtig god mening at interessere sig for, hvordan man bruger sin stemme i sit arbejdsliv.

Din stemme sladrer om, hvordan du har det

Hvis du taler for hurtigt, mumler, siger “øh” hele tiden, så sladrer din stemme om, at du ikke føler dig helt tilpas med den situation, du befinder dig i.

Måske er det derfor, at det er så skræmmende for mange at skulle sige noget i en forsamling. Der findes undersøgelser, som viser, at mange lider af den fobi, der hedder “Fear of Public Speaking”, som gør, at de hellere vil dø end at skulle holde en tale!

Hvornår svigter din stemme?

Vi har alle oplevet, at vores stemme svigter på den ene eller anden måde.
Din stemme svigter dig, hvis den knækker. Det vil altid opleves lidt pinligt. Som om du ikke har helt styr på stemmen og på dig selv.

Din stemme svigter dig også, hvis du er meget hæs. Hæshed bliver opfattet, som om du er træt, har sovet for lidt, har overanstrengt dig, har været på druk eller har råbt alt for meget.

Din stemme kan også svigte dig, hvis den er for svag. Hvis din stemme er for svag, vil du opleve, at andre hele tiden siger “tal højere!”. Men hvis man har en svag stemme, kan man ikke bare lige skrue op for den. En svag stemme skal trænes for at blive stærk.

Clinton eller Trump

I den amerikanske valgkamp kan man allerede nu høre, at både Clinton og Trump har stemmeproblemer.

“Trumps stemme er altid meget presset, og ligger i et alt for højt taleleje. Han taler ofte i meget korte sætninger og lyder, som om han er forpustet. Det, man hører i Trumps stemme, er først og fremmest aggressivitet,” forklarer Klaus Møller.

Hillary Clintons stemme lyder også hæs. Når man hører hende holde tale efter en primærvalgssejr, kan man høre, at hendes stemme næsten ikke kan holde til mere. For overhovedet at få lyd frem bliver hun nød til nærmest at råbe hele tiden.

De øvrige kandidater i valgkampen har også mere eller mindre hæse stemmer.

“Det bliver noget af en omvæltning i Det Hvide Hus efter 8 år med Obama. Obamas stemme har nemlig altid fungeret fantastisk. Han har aldrig lydt hæs, og hans stemme har altid en god klang,” siger Klaus Møller.

Bliv bevidst om din stemme

Det første trin i at optimere din stemme og den måde, du bliver opfattet på, er ifølge Klaus Møller at blive bevidst om, hvordan du selv og andre bruger stemmen.

Begynd fx at lægge mærke til, hvilke stemmer der lyder behagelige, troværdige, utroværdige, irriterende, stærke, svage, skingre, dominerende, nasale, teatralske eller højrøstede.

Og læg også mærke til, hvordan andre reagerer, når du selv taler.

  • Kan alle i rummet høre, hvad du siger?
  • Bliver folk hurtigt uopmærksomme, når du begynder at tale?
  • Kigger folk væk eller ned i bordet, når du taler?
  • Har du selv en følelse af, at din stemme ikke helt slår til?

Du kan ændre din stemme

Din professionelle stemme er et vigtigt arbejdsredskab, som kan trænes, styrkes og forbedres.

“Jeg bliver ofte spurgt, om man kan ændre sin stemme,” siger Klaus Møller. “Og ja, det kan man. Markant endda.”

Stemme og vejrtrækning styres nemlig af muskler, og muskler kan trænes.

Kombinationen af træning og bevidsthed omkring, hvordan man bruger sin stemme, kan gøre en stor forskel på, hvordan din stemme lyder, og dermed hvordan du bliver opfattet af andre.

Vil du i gang med at træne din stemme?

Klaus Møller har lavet en app til stemmetræning, som du gratis kan downloade til din iPhone eller iPad via App-store – Læs mere her.

Stemmetræner og Performancecoach Klaus Møller underviser og coacher til dagligt erhvervsfolk, politikere, foredragsholdere, studieværter og skuespillere i stemmebrug og performance. Han er fast tilknyttet stemmecoach på bl.a. Det Kongelige Teater. Klaus Møller optræder ofte som stemmeekspert i tv og radio. Se også www.voicestudio.dk


Skriv en kommentar

E-mail og webside er valgfri.

Dog skal du indtaste din email hvis du ønsker besked, når nogen svarer på din kommentar.

eight − 1 =