Eksamensangst – handling skaber forvandling

eksamensangst lær at håndtere din angstEksamensangst eller Præstationsangst? – mavesmerter, hjertebanken eller måske bare angst!

Ofte starter det allerede i ugerne, måske månederne, op til eksamen, eller før du skal præstere. Bare ordet eksamen, kan sætte dig i en ubehagelig tilstand, både fysisk og mentalt. Men via coaching kan du sætte dig i en ressourcefuld tilstand og gå styrket og afbalanceret til eksamen.

Kroppens advarsler

Tanker som; “jeg klarer det ikke” eller “hvad vil sensor dog ikke stille af spørgsmål” kan få den sorte klap til at gå ned hos enhver. Fysiske tegn som mavesmerter, hjertebanken og kvalme kan dukke op imens følelser, som panik og stress sætter ind. Disse tegn er bare nogen af de advarsler, der på den ubehagelige måde lader dig vide, at eksamen nærmer sig.

Forvandling kræver handling

Der er skrevet en hel del om eksamensangst, der byder på gode råd, og forslag til forskellige teknikker.
Afgørende er, at det ikke er nok, kun at læse om de gode råd og teknikker – forvandling kræver handling!
Du bliver jo heller ikke slankere af at læse om en slankekur, eller i stand til at løbe en maraton, ved at læse et træningsprogram og købe løbeskoene vel? Så hvis du vil forandring, så må du i gang med at handle, dvs. gøre noget ved det, der kan få dig til at føle, tænke og handle anderledes end hidtil.

Eksamen kan fremkalde angstanfald

Alene ordet eksamen, kan altså få nogle til at føle sig utilpas og fremkalde et angstanfald. Prøv at smage på ordet, eksamen. Hvad synes du det smager af? Eller overvej hvilke tanker du forbinder med ordet.

Fokuspersoner har udtrykt tanker som:
“Jeg skal bedømmes, og det får mig til at have det dårligt”
“Jeg skal præstere, og hvis det ikke er godt nok, så vil mine omgivelser blive skuffede over mig”
“Jeg er bange for at være en fiasko og det vil jo vise sig ved en eksamen, hvis jeg ikke scorer en høj karakter.”

Tilstanden er præget af negative overbevisninger om situationen. Der er flere muligheder og redskaber til at arbejde sig væk fra den ubehagelige tilstand. Coaching er en af dem.

Coaching kan afhjælpe angst og eksamensangst

Coaching tager udgangspunkt i lige præcis hvorledes DU ønsker at tænke og føle og have det, fx. op til eksamen. Det er resultatet (målet) der er udgangspunkt for coachingen. Her fokuseres på den tilstand du ønsker at være i, frem for hvordan du ikke ønsker at have det.
Der arbejdes med hvad der helt præcist skal til for at du føler at du er i en optimal tilstand. Du og coachen kigger på det der forhindrer dig i allerede nu, at være i en god tilstand, når du tænker på eksamen. Du arbejder med dine overbevisninger og med din kropsholdning. Du får værktøjer til at “gå ind i din optimale tilstand”, når du har brug for det. Spørg dig selv: Vil du gå styrket til eksamen næste gang?

“Handling skaber forvandling” , er du klar til at handle?


Skriv en kommentar

E-mail og webside er valgfri.

Dog skal du indtaste din email hvis du ønsker besked, når nogen svarer på din kommentar.

nineteen − 10 =