Er paradentose arveligt?

er paradentose arveligtDen bakterierelaterede sygdom paradentose, er arveligt betinget

Sygdommen paradentose rammer oftest voksne mennesker i alderen 30-40 år, men kan dog også opstå tidligere i livet.

Bliver man ramt af paradentose i en tidlig alder, vil det højst sandsynligt være en mere aggressiv form. Dennes type paradentose har mange navne og kaldes ungdomsparadentose, juvenil paradentose eller hurtigt udviklende paradentose.

Hvad er paradentose?

Paradentose (parodontose) er en bakterie relateret sygdom, hvor den knogle, der bærer tænderne, langsomt forsvinder. Det kan betyde at man i sidste ende kan miste den syge tand, hvis man ikke passer på tænderne og har en god mundhygiejne.

Sygdommen er kun meget sjældent forbundet med smerter og det kan derfor være svært at opdage i tide.

Men paradentosen kan forebygges ved at bruge tandtråd og holde tænderne rene for bakterier og snavs fra madrester. Og dernæst er det nu bevist, at paradentose kan være arveligt, så er det i familien, bør du være ekstra omhyggelig og opmærksom.

Arveligt paradentose

Det er nu bevist via adskillige undersøgelser, at der kan være arvelig disposition for paradentose. Hvis én eller begge af dine forældre, har paradentose, vil der være en forhøjet risiko for, at du selv udvikler paradentose.

Særligt rygere er udsatte, da rygning kraftigt forværrer paradentose. Ligeledes har diabetikere (folk med sukkersyge) og visse etniske folkeslag en forøget risiko for at få den bakterie relaterede sygdom, paradentose.

Hvorfor opstår paradentose

Hvis tandkødsranden (tandkødet, tæt rundt om tanden) længe har været dækket af en bakteriebelægning også kaldet plak, vil der opstå paradentose med tiden. Jo ældre bakteriebelægningen er, jo mere skadelig er den. Efter ganske kort tid begynder tandkødet at reagere – det vil føles som ømhed, rødme og overfølsomhed.

Læs mere og paradentose og om hvordan paradentosen forebygges.


Skriv en kommentar

E-mail og webside er valgfri.

Dog skal du indtaste din email hvis du ønsker besked, når nogen svarer på din kommentar.

18 + 17 =