Haveredskaber – fjern rust og harpiks og gør dem forårsklar

sådan rengøres haveredskaber Fjern rust, harpiks og skidt fra dine haveredskaber og gør dem forårsklar

Efter hver vinter når den første frost er af jorden, begynder de første forårsblomster at titte frem blandt de mange nedfaldne blade, fra det forgangne efterår. Man begynder at kunne mærke solens første varme stråler – og det gør alle planterne også. De skyder i vejret og strækker sig mod varmen og den friske forårsluft.

Men al denne sol og varme betyder også, at det er tid for os at gå i haven. Hvert forår skal haven gøres sæsonklar og her er det, vi får brug for vores haveredskaber. Og de skal med garanti også lige have en kærlig hånd, inden de kan tages i brug igen.

Sådan gør du dine haveredskaber forårsklar

Haveredskaberne har stået en hel kold og hård vinter med saftsyre, jord og skidt, der kan være med til at holde på fugt og nedbryde metallet på redskaberne. Det anbefales derfor at starte med at rense dine haveredskaber for jord og skidt med lunkent vand og derefter lade dem tørre helt op.

Haveredskaber er som regel lavet af metal, træ og nogle gange kunststof (det vil typisk være skaftet på et haveredskab, der er beklædt med kunststof).

Kunststoffet på dine haveredskaber kan du ikke gøre meget ved, derfor skal det beskyttes og skader og slid, skal forebygges. Dette kan foreksempel være ved at undgå alt for længes direkte sol eller for store mængder vand eller fugt. Sollyset, vand eller for meget fugt, er med til at ældne og mørne kunststoffet på dine haveredskaber og de kan lettere give vabler og slidsår ved håndtering.

Skaftet af træ kan du slibe med sandpapir og derefter er det vigtigt at give træet lidt olie eller lak, således at man lukker porrene på træet igen, giver det god pleje, så det holder bedre og beskyttes optimalt. Er der harpiks der er svær at få af, kan det fjernes med lidt husholdningssprit.

Hvis metallet er rustent kan du i de mildere tilfælde, fjerne det ved at gnide på området med sammenkrøllet stanniol. Ved de større indgreb fjernes rusten med en stålbørste og slibes derefter med finkornet sandpapir. Metallet kan man også vælge at give lidt olie, for at være ekstra god ved det.

Lugearbejdet bliver med garanti meget sjovere, når hakkejernet er helt nyrengjort og fint, så forårsarbejdet i haven kan nydes.


Skriv en kommentar

E-mail og webside er valgfri.

Dog skal du indtaste din email hvis du ønsker besked, når nogen svarer på din kommentar.

15 − two =