Juleopskrifter - ris a la mande opskrift"/>

Hjemmelavet ris a la mande opskrift


1 Stjerne2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (6 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...

Juleopskrifter - ris a la mande opskrift

Ingredienser

125 g. grødris
Koldt vand
1 liter letmælk eller sødmælk
½ tsk. Fint salt
2 vanillestænger
1 dl. Sukker
2 store æggeblommer
1 citron (kun revet citronskal anvendes)
1 tsk. Romessens
2 dl. Mandler (skal smuttes)
Ca. ¼ piskefløde, men gerne lidt mere for en sikkerhedsskyld

Tag med fordel alle køleskabsvarer frem på køkkenbordet i god tid, så det kan nå at temperere, inden du begynder at arbejde med det.

 

Sådan laves hjemmelavet ris a´la mande

Fremgangsmåde:

Risengrøden

Hæld ris og lidt koldt vand i bunden af en stor gryde. Vandet må kun lige dække risene, så ca. ½ dl. vand anvendes. Skru helt op for varmen og vær over det!
Vi venter nu på at den lille smule vand skal begynde at spilkoge og dermed hurtigt opbløde de hårde ris. Rør godt rundt mens det spilkoger, indtil det meste danner en god grødet masse.
Tag gryden af blusset og hæld forsigtigt mælken i. Sæt den tilbage på det varme blus og varm nu op under omrøring, indtil det hele begynder at koge. Det tager lidt tid at varme den store gryde op, så du kan med fordel forberede den ene vanillestang, som også skal koge med i gryden.
Skær vanillestangen op i to dele og skub med knivspidsen de fine vanillekorn ud og kom dem direkte op i gryden. Vask ligesom kniven af i mælken, så ingen vanillekorn går til spilde.
Rør nu godt rundt med et piskeris og kom tilslut de to halve, udhulede vanillestænger op i gryden også, så de kan koge med.
Skru helt ned for varmen og lad grøden stå at små-simre i ca. 35 min. – rør lidt i gryden undervejs.
Når grøden er kogt, fiskes de halve, udkogte vanillestænger op og smides ud. Tilsæt ganske lidt salt, ca. ½ tsk. og hæld derefter grøden over i en skål til afkøling.

Mandlerne

Kog ca. en halv liter vand. Hæld mandlerne op i en skål, der kan tåle kogende vand.
Når vandet koger, hældes halvdelen af vandet over mandlerne – lad det stå og trække i ca. 10 min. Hæld vandet fra og hæld nu den sidste halvdel af det kogende vand henover mandlerne. Når de igen har trukket lidt, kan du begynde at fiske lidt mandler op ad gangen med en spiseske og smutte dem.
Når alle mandler er smuttede, skal de tørre en smule på skærebrættet, før de snittes.
Mandlerne snittes op i tynde, aflange mandelsplitter.

Sukkermasse

Hæld de to æggeblommer i en skål, sammen med sukker. Pisk det godt sammen, til det bliver en lysere, fast og ensartet masse.

Flødeskum

Riv skallen af en citron og saml alle de fine skaller i et kaffefilter. Kaffefiltret lukkes om skallerne som en lille tepose.
Hæld nu fløden op i en skål og stil posen med citronskaller til at trække i den upiskede fløde.
Den sidste vanillestang forberedes på samme måde som til grøden, men denne gang anvender vi kun indmaden/kornene som skal piskes med fløden.
Tag posen med citronskaller op, før fløden piskes godt stiv.

Ris a´la mande blandes

Tag den afkølede risengrød frem.
Hæld forsigtigt mandelsplitterne i grøden, som nu skal fordeles godt. Dette gøres ved at vende dem nænsomt ned i, mens skålen drejes rundt.
Når alle mandler er fordelt, skal sukkermassen røres i på samme måde som mandelsplitterne – nænsomt, ved at røre i og dreje skålen imens. Tilsæt her romessensen.
Når alt er rørt godt sammen, mangler vi nu kun fløden.
Fløden tilsættes lidt ad gangen, rør det hele godt sammen mellem hver gang du tilsætter en ny skefuld pisket fløde, så du får en smuk ensartet ris a´la mande. Når du syntes at der er tilpas med fløde, smages den færdige hjemmelavede ris a´la mande nu til.
Derefter stilles den køligt, indtil den skal nydes som desert med kold eller varm kirsebærsovs.


Skriv en kommentar

E-mail og webside er valgfri.

Dog skal du indtaste din email hvis du ønsker besked, når nogen svarer på din kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.