Ingen plads til visdomstænder

ingen plads til visdomstænderEvolutionen tilsidesætter visdomstænderne til fordel for hjernen

Historierne om problemer med visdomstænderne er mange, nogle mere gruopvækkende end andre. Men faktum er, at der reelt er blevet mindre plads til dem i munden og derfor skaber de hos nogle mennesker lidt problemer.

Igennem udviklingshistorien er vore hjerner blevet større og kæberne er blevet mindre. Hjernen har været et overlevelseskriterium snarere end tænderne.

Mindre plads til visdomstænderne

De har altid været der og er faktisk et levn fra fortiden, men de har bare haft lidt mere plads tidligere, da vi virkelig havde behov for flere gode tænder. Det var dengang vi spiste grov kost og sled vores tænder i langt større grad end vi gør i dag. Efterhånden som tænderne blev slidt ned, rykkede visdomstænderne frem. Det betyder at visdomstænderne i dag må kæmpe, for at finde plads og det giver hos nogle lidt problemer.

Voksen og vis -domstænder

Navnet er sandsynligvis baseret på, at man først får dem, når man er blevet voksen og dermed måske lidt mere vis. De bryder typisk frem omkring 17-21 års alderen, som de bagerste tænder, efter 12-års tænderne. Normalt har man fire visdomstænder – to i overmunden og to i undermunden, men da vores kæber er blevet betydeligt mindre, er naturen selv ved at tage konsekvensen deraf. Derfor er det efterhånden meget normalt at man mangler en til flere af tænderne og simpelthen slet ikke har anlæg for at få dem.

Typiske problemer med visdomstænderne

Hvis ikke de er brudt helt frem og gemmer sig i kæben, kan det give smerter.

Pladsen i munden kan være så trang, at det kan være svært at gøre ordentlig rent omkring området og det kan give huller i tænderne ved siden af. I værste tilfælde kan det medføre cyster, hvor knoglen forsvinder omkring visdomstanden.


Skriv en kommentar

E-mail og webside er valgfri.

Dog skal du indtaste din email hvis du ønsker besked, når nogen svarer på din kommentar.

twenty + twelve =