I dag spiser mere end halvdelen af danskerne Andesteg juleaften. Men anden er faktisk det seneste skud på stammen blandt de juletraditioner vi har.
Selvom mange danskere traditionelt spiser flæskesteg til jul, havde mere end 60% af danskerne sidste år en and på bordet juleaften. Faktisk er juleanden ved at blive en moderne tradition, der langsomt men sikkert har skubbet den dyrere gås ud på sidelinien.
Ser vi tilbage i Danmarkshistorien har vi spist svinekød og dermed flæskesteg i Julen, længere tid end vi har sat fjerkræ på menuen. Før 1800 tallet spiste man blot et let måltid juleaften, mens den store traditionsrige julemenu blev serveret juledag. Den gang spiste danskerne endnu ikke and og gås og da flæskestegen først blev “opfundet” omkring 1870, har befolkningen nydt lokale egnsretter, med svinekød som den primære ingrediens.
Da anden kom på julebordet
I starten af 1800 tallet dukker der dog nye mønstre frem hos borgerskabet. Der tillægges julen mange nye traditioner og det er her vi første gang hører om gåsen på det danske julebord. Vi kan læse i “Peters Jul” at gåsen er arrangeret “med en grankrans om sin mave” og vi kender alle verset fra “Sikken voldsom trængsel og alarm”, hvori der synges, at “gåsestegen er til bageren sendt”.
Hvordan gåsen så bliver til en and, skyldes ifølge historikerne en anden tradition, nemlig Mortens aften. Her spiste man også oprindeligt gås, men med tiden blev den fortrængt af den mindre og billigere and. På samme måde fulgte en glidende overgang hos danskerne, fra julegåsen til juleanden.
Den originale opskrift på dansk juleand
Der er mange bud på hvordan en juleand skal tilberedes, men vi har været heldige at finde en video fra Løgismose & Netto, hvor kokken faktisk viser den helt traditionelle danske opskrift med æbler og svesker. Velbekommen og god jul.
hej
jeg kunne godt tænke mig at få advide hvilke tradioner der knytter sig til julemaden.
hej
jeg vil godt vide hvad julemadens tradition er?