Livmoderhalskræft – forebyg med en vaccine

livmoderhalskræft vaccineLivmoderhalskræft – med vaccine forebygges celleforandringer og kræft i livmoderhalsen

Kræft i livmoderhalsen, rammer mere end 400 danske kvinder, hvert eneste år og omkring 175 af dem, dør årligt af sygdommen.

Derudover behandles, 4000 kvinder hvert år med operation, keglesnit, for svære celleforandringer, som er et forstadie til livmoderhalskræft.

Det er skræmmende mange danske kvinder, der enten har et forstadie til livmoderhalskræft, eller allerede er syge af kræften. Men hvad starter denne form for kræft, der kan ramme enhver kvinde, ung som gammel?

Livmoderhalskræft skyldes en virusinfektion

Livmoderhalskræft skyldes en virusinfektion, med human papillomavirus (forkortes HPV). HPV-infektion, er en meget almindelig infektion, idet 50-80 procent af alle kvinder og mænd, vil få infektionen, på et eller andet tidspunkt i livet.

Alle der har et sexualliv, kan blive smittet med HPV og infektionen er så almindelig, at man kan kalde den for en “sexuel forkølelse”. Virusinfektionen er især meget hyppig hos unge mennesker og de fleste tilfælde, forsvinder faktisk af sig selv igen.

Fra celleforandringer til livmoderhalskræft

Men hos nogle bliver den altså kronisk og kan udvikle sig til celleforandringer, i sværere end mindre grad, og sidst til livmoderhalskræft.

Men nu er de klogeste hoveder altså på banen med en ny vaccine, som kan forebygge mod livmoderhalskræft. Vaccinen virker således, at den forebygger en infektion med HPV og dermed udviklingen, af svære celleforandringer og livmoderhalskræft.

Vaccine mod HPV-virus

Bliver man vaccineret, danner man såkaldte antistoffer mod HPV. Når man så senere hen møder den pågældende virus, kan kroppen huske den og bekæmpe den. Men lægerne kan dog ikke love, at vi er 100 procent sikrede, hvis vi lader os vaccinere.

Det skyldes at vaccinen kun kan beskytte os mod, de to hyppigste former for HPV. Men de to til sammen, udgør også 70 procent, af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Men derudover beskytter den jo så også, imod udviklingen af celleforandringer.

Vil du vide mere om vaccinen og livmoderhalskræft, kan du hente en pjece om det, hos din læge. Her kan du også få at vide, hvad det koster at blive vaccineret.


Skriv en kommentar

E-mail og webside er valgfri.

Dog skal du indtaste din email hvis du ønsker besked, når nogen svarer på din kommentar.

17 − 8 =