Musearm er værst for kvinder

musearm er værst for kvinder

Forebyg musearm – ifølge HK skal vi ændre på arbejdsmiljøet

Næsten hver anden kvinde har musesmerter, viser ny undersøgelse fra Zapera. Selvom mænd sidder mest foran computeren og gør mindre for at forebygge musesmerter, er det kvinderne, der døjer allermest med problemet. Ifølge HK kan årsagerne til musesmerter blandt andet være stress, lange arbejdsdage og manglende indflydelse på indretningen af arbejdspladsen.

Ifølge en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Zapera på vegne af Contour Design oplever næsten hver anden kvinde smerter, som skyldes brug af computermus. 44 procent har døjet med smerterne et år eller mere, og hver femte har intet gjort for at komme af med smerterne.

Kvinder har det værre end mænd

Helt præcis 46 procent af de danske kvinder døjer med musesmerter. Til sammenligning er det kun 36 procent af mændene, og dette til trods for at mænd i gennemsnit tilbringer flere timer foran computeren. Det kan ifølge arbejdsmiljøkonsulent i HK Svend-Erik Hermansen have flere årsager:

“At kvinder lider mest af musesmerter er også dokumenteret i tidligere undersøgelser, og har blandt andet noget at gøre med, at der er forskel i mænds og kvinders arbejdsopgaver. Undersøgelser har vist, at langvarigt computerarbejde, lav indflydelse i arbejdet, høje krav til præcision, syn og opmærksomhed samt forkert indretning af arbejdspladsen er væsentlige årsager. Det er derfor altid vigtigt at tage højde for disse faktorer i arbejdet.”

Indretningen af arbejdspladsen er vigtig

Vil man forebygge musesmerter, må man derfor ifølge HK gøre noget ved arbejdsmiljøet. Gener udvikler man nemlig typisk, hvis man sidder meget foran computeren og ikke har indflydelse på indretningen af sin arbejdsplads:

“Der kan gå lang tid, før musesmerter udvikler sig til at blive kroniske, og det giver god mulighed for forebyggelse. Helt konkret kan man starte med at kaste et kritisk blik på sin arbejdsplads og spørge sig selv, om man er tilfreds med indretningen og de arbejdsredskaber, man bruger mange timer hver dag.”

Øget interesse for ergonomi

Da udvalget af arbejdsredskaber er stort, er der mange muligheder for at finde frem til dem, som passer bedst til ens behov. Contour Design leverer ergonomiske computermus til store dele af Europa, og de seneste år er der sket en markant stigning i efterspørgslen. Adm. direktør Preben Bitsch siger:

“Flere og flere danske virksomheder investerer tid og ressourcer i at finde netop det arbejdsudstyr, der passer til den enkelte medarbejder. Det er både, fordi folk efterspørger det, og fordi virksomhederne har erkendt, at et godt arbejdsmiljø giver glade medarbejdere.”


Skriv en kommentar

E-mail og webside er valgfri.

Dog skal du indtaste din email hvis du ønsker besked, når nogen svarer på din kommentar.

3 + eighteen =