Tænder og syre – hvor sur er du?

tænder og syreTænder og syreskader – pas godt på dine tænder

Tænder kan blive ødelagt af andet end carries. Tandemaljen kan forsvinde, selv om du børster hver dag. Det kaldes erosioner og er en kemisk opløsning af tanden.

Det kan ske, hvis du spiser eller drikker syreholdigt uden for måltiderne. Med syreholdigt menes jouice, sodavand, cola (også light produkter), sportsdrikke, sur slik, dansk vand m. citrus, visse former for medicin samt sure asier og rødbeder.

Hvis du har spiseforstyrrelse og kaster op, kan den stærke syre fra mavesækken også være med til, at opløse dine tænder.

Syrebad af tænderne

Surhed måles i pH, hvor den neutrale værdi er 7 og alt andet under denne værdi er surt, mens alt over er basisk. Når pH-værdien i munden falder til under 5,5 begynder tændernes emalje at opløses. Cola har en pH-værdi på ca. 2,5 og andet sodavand er ca. 3,0.

Faldet af pH-værdi varer ved i op til 60 minutter, afhængig af spyttets evne til at neutralisere syren. Denne evne varierer fra person til person, men man kan få syren væk ved at skylle munden med vand. Én slurk cola eller sodavand er næsten lige så slem som en hel flaske på én gang.

Tændernes bagside er gullig og mat, og skærekanterne er tynde og gennemsigtige, hvilket skyldes at den hårde emaljeoverflade er gået i opløsning. Denne unge pige lider af spiseforstyrrelser, hvor hun ofte kaster op og får mavesyre på tænderne (billedet til højre).

Læs mere om Ph værdi i mad- og drikkevarer.


Skriv en kommentar

E-mail og webside er valgfri.

Dog skal du indtaste din email hvis du ønsker besked, når nogen svarer på din kommentar.

3 × one =