Taktil stimulering i behandling mod depression

taktil stimulering til behandling mod depressionBehandling af depression med ny behandlingsmetode – taktil stimulering

I forsøg fra et stort forskningsprojekt, er flere personer blevet strøget blidt over armen, med den ene formål at blive klogere på nogle af de vigtigste nevetråde –nemlig CT-nerverne.

CT-nerver opfatter behagelig og ikke-behagelig berøring

CT-nerverne opfanger langsomme bevægelser. En typisk bevægelse, som opfanges af disse nerver, er en langsom strygning på tre cm i sekundet. Bliver bevægelsen for hurtig eller langsom opfattes den ikke som behagelig længere.

Nerverne er tilpasset et typisk menneskeligt handlingsmønster. Så nerverne siger noget om baggrunden for handlinger, som vi foretager helt instinktivt.

Hver enkelt nervetråd sender nervesignaler fra ét centimeter stort område af huden.

Den nye viden kan forklare, hvorfor den behandlingsmåde, som kaldes taktil stimulering, fungerer i behandlingen for blandt andet depressioner, hvor terapeuten stryger let og nænsomt over patientens hud.

Behandlingen taktil stimulans menes at give ro, tillid og smertelindring og er stærkt knyttet til hormonet oxytocin.

Fakta om CT-nerverne – de sensoriske nerver

CT-nerver findes tæt på overkroppen, og også på benene. Fra dyr er det kendt, at disse nerver ikke findes i hænder eller kønsorganer.

Skade på CT-nerverne eller fejltolkning i hjernen af de signaler, som sendes gennem dem, kan være en del af sygdomsbilledet for lidelser, hvor berøring opleves som ubehagelig.

Læs mere om sensoriske nerver.


Skriv en kommentar

E-mail og webside er valgfri.

Dog skal du indtaste din email hvis du ønsker besked, når nogen svarer på din kommentar.

eighteen − 12 =