Tandbørster -tandrensning gennem tiden

tandrensning gennem tidenTandbørster og tandrensning er ikke nogen ny opfindelse, men hvor gammel er den ældste tandbørste egentlig?

I flere hundrede år, rensede langt de fleste mennesker deres tænder, med ret primitive redskaber.

Når tænderne skulle renses nøjedes man med, at rense tænderne ved at gnubbe dem med en flosset træpind eller med et stykke stof, med en lidt ruflet overflade. Træpinden var af en sej kvalitet og denne flossede man med en kniv og gumlede derefter på den, indtil den blev medgørlig som en kost.

Tandbørsten og dens oprindelse

De hidtil ældst kendte tandbørster blev lavet i Kina fra 1498 og bestod af hår fra svin, sat på et skaft af ben eller bambus. Rejsende fra Europa tog sandsynligvis tandbørsten med sig hjem fra besøg i Kina.

Tandbørster i masseproduktion

Tandbørster blev først almindelige efter at britiske William Addis satte dem i masseproduktion i 1780. Han blev dømt for optøjer i 1770 og fængslet.

I fængslet blev han opmærksom på, hvor dårlige tidens metoder til at rense tænder var og han så, hvor mange der led af den dårlige mundhygiejne. William Addis lavede den første tandbørste til sig selv, under sin tid i fangeskab. Denne tandbørste, var som kinesernes i 1500-tallet, også lavet af svinebørster og ben.

Tandbørsten som William Addis lavede, virkede så godt at han efter sin løsladelse, begyndte en produktion af børsten og den blev for alvor hver mands eje.

Den moderne tandbørste

Tandbørster med nylonhår, som vi kender dem i dag, blev først almindelige omkring 1938. Efter anden verdenskrig sluttede kom der mere gang i produktionerne rundt om i verden og man begyndte at producere tandbørster af plastmateriale.


Skriv en kommentar

E-mail og webside er valgfri.

Dog skal du indtaste din email hvis du ønsker besked, når nogen svarer på din kommentar.

seventeen − three =