Tandproblemer – fire hyppige tandproblemer

hyppige tandproblemerTandproblemer som isninger i tænderne, blister og mundtørhed

Isninger i tænderne

Isningerne føles som et jag eller stød gennem tænderne. Isningerne skyldes typisk, at man har børstet tænderne meget hårdt omkring tandkødet. Den hårde behandling skaber en indsnævring, som er meget følsom.

Det er specielt sure, søde, kolde og varme drikke eller madretter der kan give isninger. Også børn har meget tit isninger i tænderne. det skyldes, at unge tænder er meget følsomme, da nerven på tænderne fylder mere, når man er yngre. Hver fjerde dansker har prøvet, at have isninger i tænderne.

Blister

20 procent af danskerne har prøvet, at have blister i munden. Der findes forskellige former for blister, men den der skaber flest problemer hos folk er en betændelseslignende tilstand, også kaldet “afther”.

Afther ses ofte som små huller nede i tandkødet og kan bryde frem ved stressede situationer. Tilstanden er meget smertefuld og man ved ikke meget om, hvorfor det opstår. der kan både være tale om enkeltstående tilfælde, eller voldsomt mange, hvor den ene afløser den anden i årevis. Kvinder rammes oftere end mænd og tilstanden er mere almindelig, i nogle familier end andre.

Mundtørhed

Tørre læber, sejt spyt, tør tunge og talebesvær er alle symptomer på mundtørhed. Mundtørhed ses især hos folk der lider af kræft, men brug af medicin, nedsat spytproduktion og tobaksrygning kan også være årsag til det.

Folk der har mundtørhed, kan have besvær med at spise eler tale. Mundtørhed kan være midlertidigt eller permanent. Længerevarende mundtørhed kan give huller i tænderne og der er risiko for, at tænderne begynder at smuldre.

Man kan få afgjort, om man lider af mundtørhed, ved at få målt sin spytproduktion hos tandlægen.

Skære tænder

Når folk skærer tænder, er det ofte stressbetonet, men der kan være mange andre forskellige årsager til, at folk har den uheldige vane. Det er typisk hjørnetænderne det går ud over, hos folk der skærer tænder.

Hvis du skærer tænder så meget at det giver skader, eller symptomer skal du tage en snak med din tandlæge om behandlingsmuligheder. Symptomerne kan være, trykkende hovedpine, ondt fra kæbemusklerne eller kæbe led, meget kraftigt slid på tænderne eller ømme eller overfølsomme tænder.

Læs artiklen Tandlægens råd og find gode råd mod, de fire tandproblemer.


Skriv en kommentar

E-mail og webside er valgfri.

Dog skal du indtaste din email hvis du ønsker besked, når nogen svarer på din kommentar.

thirteen − 9 =