Zodiakken og stjernetegnenes historie

zodiakken og stjernetegnenes historieZodiakken – Bæltet eller dyrekredsen med de 12 stjernetegn

Zodiak stammer fra det græske – zodiakos kyklos. Der er to zodiakker – den faste og den bevægelige zodiak.

Den faste zodiak skal man forestille sig er, et imaginært bælte på himlen, som solens bane (ekliptika) bevæger sig igennem. Det er altså et bælte på himmelen, som breder sig 8 grader, på hver side af eklipta. Alle planeterne, solen og månen bevæger sig igennem dette bælte.

Dyrekredsen er inddelt i 12 tegn

Bæltet eller også kaldet dyrekredsen, er inddelt i 12 “tegn”, som har navn efter den række stjernebilleder, som ligger på dens bane. Ekliptika er således opdelt i 12 sektorer,

på hver 30 grader og i hver sektor, ligger hver enkelt stjernetegn.

Det er de 12 stjernetegn vi kender som – Vædderen, Tyren, Tvillingerne, Krebsen, Løven, Jomfruen, Vægten, Skorpionen, Skytten, Stenbukken, Vandmanden og Fiskene.

Det glemte 13. stjernetegn

Reelt menes der at have været 13 stjernetegn, men af uvisse årsager, er det sidste tegn gået i glemmebogen og dets eksistens udvisket med tiden. Det trettende tegn nævnes af Ptolemaeus omkring 2. århundrede, men blev aldrig medtaget. Det glemte tegn er slangebæreren (Ophiuchus) og ligger mellem Skorpionen og Skytten.

Disse stjernebilleder udgør den bevægelige eller naturlige zodiak, som danner et bælte på begge sider af ekliptika. De to zodiakker falder dog ikke længere sammen, idet præcessionsbevægelsen, jævndøgnspunkternes skiften plads på himlen, forskyder dem i forhold til hinanden, som årene går.

Før i tiden var der altså bedre overenstemmelse mellem sektornavnene og stjernebilledernes placering. Så i dag taler man om den sideriske zodiak og den tropiske. Den sideriske zodiak bruges i Indien og er den faktiske dyrekreds. Den tropiske er den vi bruger i Vesten og er den sektoropdelte version.

Zodiakkens oprindelse er stadig et mysterium

Zodiakken har, trods astronomernes benægtelse, været kendt i Indien og Egypten i umindelige tider. Kendskabet til den kom fra Atlantis – og dens oprindelse, virkelige betydning og åndsvidenskabelige mening er til stadighed, et mysterium for alle.

Læs også om nye stjernetegn –slangeholderen det 13. stjernetegn


2 Kommentarer til “Zodiakken og stjernetegnenes historie

 1. Hej.
  Mit navn er Amalie, jeg er født D. 11-12 det betyder at jeg NU er ophiuchus – slangeholder.
  Jeres budskab giver mening. Men det der irriterer mig er at, jeg intet høre om hvordan ophiuchus er andet end -(impulsive, kloge, poetiske, opfindsomme, jaloux og magtsyge Slangeholder.)
  Jeg vil have deltager..!!!
  Jeg troede i 18år jeg var skytten. Nu ved jeg ingenting??? Min søgning på det 13 stjernetang kommer jeg ikke langt med… så vil i være søde at give mig svar på hvordan optiushus er… Tak på forhånd.

  M.V.H en forvirret Amalie

Skriv en kommentar

E-mail og webside er valgfri.

Dog skal du indtaste din email hvis du ønsker besked, når nogen svarer på din kommentar.

1 × five =